Ruim 40% van Belgisch goud uitgeleend

Goud kluisVeel landen hebben in het verleden delen van hun goudreserve uitgeleend, om zo snel in het bezit te komen van het nodige kapitaal. België is hierin geen uitzondering, uit onderzoek is gebleken dat België ruim 40% van de totale goudreserve heeft uitgeleend. Omgerekend vanuit de totale goudreserve van 261 ton betekend dit dat België voor ongeveer 107 ton heeft uitgeleend.

Nu is het uitlenen van goud niet zo erg, wanneer je er een goed rente percentage voor hebt afgesproken. Echter heeft het in de tijd het goud onder dermate slechte voorwaarden uitgeleend dat het afgelopen jaar maar liefst een rendement van 0,3% op de leningen heeft gemaakt. Mocht België het goud daadwerkelijk verkocht hebben zou het een rendement hebben gemaakt van 12%! Met de huidige goudkoers zou het rendement nog hoger zijn geweest!

België is overduidelijk niet slim bezig geweest door zulke grote hoeveelheden goud uit te lenen, aangezien het nog enkele jaren kan duren voordat België het goud terugkrijgt, omdat dergelijke leningen vaak lange doorlooptijden hebben. Zal er binnenkort van meer landen naar buiten komen dat er delen van de goud reserves tegen ongunstige tarieven zijn uitgeleend?

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>