Obligaties gedekt door goud als vervanger voor de klassieke goudstandaard

Gold standardEen interessant artikel op Slim Beleggen, waarin een gesprek staat met Komal Sri-Kumar. Deze geeft aan dat we af moeten van het idee van de goudstandaard, omdat het verband tussen de hoeveelheid goud en de totale hoeveelheid geld die in de markt aanwezig is compleet is verstoord. Hierdoor is het bijna niet mogelijk om de “klassieke” goudstandaard zoals deze ooit door Bretton Woods is bedacht weer in het leven te roepen.

Sri-Kumar kwam met het idee om in plaats daarvan obligaties te gaan dekken in goud, om zo toch nog een soort van dekking te scheppen die ook houdbaar is op termijn. Het artikel gaat verder niet in de op de verder invulling van het plan.

De goudstandaard is inmiddels al bijna 40 jaar niet meer van toepassing. Het systeem waarbij goud gekoppeld was aan de dollar is losgelaten om zo meer geld te scheppen, iets waar we nu een beetje van terug beginnen te komen.

Bekijk hieronder een fragment uit het artikel van Slim Beleggen, of bekijk het complete artikel hier:
“Steeds meer volgers krijgen heimwee naar vroegere tijden, toen alles zoveel simpeler was. De koppeling van de koers van de dollar aan het goud gaf een veilig gevoel, maar het systeem van bedenker Bretton Woods bestaat al 40 jaar niet meer. Wat er voor in de plaats is gekomen, stelt echter niet veel voor.”

Volg hier de ontwikkeling van de actuele goudkoers!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>