Iran smokkelt goud om sancties te omzeilen

Iran en goudVandaag weer een opvallend bericht, welke perfect pas binnen de eerdere berichten over Iran en het gebruik van goud om de sancties zoals opgelegd door de Verenigde Staten te ontwijken. Vandaag werd bekend dat Iran vermoedelijk op grote schaal goud verkoopt in Afghanistan in ruil voor dollars en olie. Het geld wordt vervolgens gebruik om transacties uit te voeren zodat Iran in de behoefte kan blijven voorzien ondanks de opgelegde sancties.

Goud is heel populair in Afghanistan, vooral vanwege de handel die er in omgaat. Veel goud wat in Afghanistan terechtkomt wordt vervolgens doorgesluisd naar landen als Dubai. Zo is er ooit een Afghaan gepakt welke goud wou smokkelen naar Dubai via een commerciële vlucht. Deze persoon had maar liefst 35 kilo fysiek goud bij zich ter waarde van ongeveer 1,5 miljoen dollar. Dit soort smokkelacties zijn opmerkelijk aangezien het land zelf niet heel veel goud uit de grond haalt.

Instanties verdenken daarom landen als Iran ervan om goud in het door oorlog verscheurde land in te smokkelen, waarna het goud verder wordt verhandeld naar onder andere Dubai. Afghanen smokkelen goud omdat het een hoge waarde heeft en een vastere waarde heeft dan de lokale valuta.

Afghanistan is nu de eerste die boven tafel komt met dit nieuws, wellicht komen er binnenkort nog meer landen uit de kast met het nieuws dat het Iran indirect helpt om de sancties te omzeilen?

Kijk hier voor de meest actuele goudkoers

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>