India gaat belasting op goud verhogen

Goud in indiaIndia staat in de top 10 van landen die het de grootste vraag naar goud hebben ter wereld. Het land verhoogde eerder al de belasting op het importeren van goud van 2% naar 4%, maar staat nu weer op het punt om de importheffing op het edelmetaal verder te verhogen. Door de slechte betalingsbalans van India wil de regering de belasting op de import verhogen met nogmaals 2%. Op deze manier wil de regering de inwoners en handelaren bewegen tot het importeren van minder goud.

In 2012 importeerde India maar liefst 750 ton goud. Volgens het ministerie kan de hoeveelheid geïmporteerd goud dalen met 20% tot maximaal 25% als de belasting op de import van fysiek goud wordt verhoogd. Het laatste kwartaal van 2012 steeg de import van goud met 9% naar een totale hoeveelheid van 223 ton. Opmerkelijk is dat voorafgaand aan de stijging er 5 kwartalen achtereen geen stijging werd gerealiseerd.

Goud is in India vooral populair in juwelen. Veel inwoners dragen gouden sieraden om te laten zien hoe welvarend men is. Ook bij het huwelijk speelt goud een belangrijke rol in India, waardoor de vraag naar het edelmetaal het gehele jaar erg hoog ligt.

Wat het nieuws voor de goudkoers betekend is nog niet in te schatten, maar wanneer er daadwerkelijk 25% minder goud zal worden gevraagd vanuit India dan is de kans dat de koers afneemt zeker wel aanwezig. En dat is nu juist iets wat we in de tijd van dalingen niet kunnen gebruiken.

Met dank aan MarketUpdate

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>