Goud Nederland in handen van het buitenland

DNB directeur - Klaas KnotAl eerder werd er gespeculeerd over de goudreserves van Nederland en de locatie hiervan. Ligt al het goud wel in de kluis van de Nederlandsche Bank? Of zijn ook hoeveelheden goud in het buitenland opgeslagen?

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 90% van al het Nederlandse goud buiten de grenzen ligt opgeslagen, in plaatsen als New York, Groot Britannië en Canada. Voornaamste reden voor het onderbrengen van het goud in het buitenland is de Tweede Oorlog. In deze periode was de Nederlandsche Bank bang dat door een Duitse inval al het goud in beslag zou worden genomen door de bezetters. Maar hoe veilig ligt het goud in bijvoorbeeld New York.

Is ons goud veilig in de USA?

Het goud van Nederland wat in het buitenland ligt opgeslagen is niet erg veilig. Al veel langer wordt er namelijk in twijfel getrokken of de goudreserves zoals deze staan geregistreerd ook daadwerkelijk nog aanwezig zijn in bijvoorbeeld Fort Knox. Er gaan namelijk verhalen dat Fort Knox vol ligt met valse goudbaren zonder ook maar enige waarde.

Maar is het veiliger om ons goud in ons eigen land op te slaan, en waarom is dit nodig? Voor grote transacties is het een voordeel dat goud verspreid over de wereld opgeslagen ligt. Een nadeel is dat er weinig tot geen toezicht op het goud kan worden gehouden wanneer het in het buitenland ligt. De Verenigde Staten willen bijvoorbeeld geen toegang geven tot het uitvoeren van een audit naar de goudreserves die opgeslagen liggen in de Verenigde Staten.

Wat moet er gebeuren met de goudreserve van Nederland?

De Nederlandsche Bank is niet van mening om het goud terug te halen uit het buitenland. Directeur Knot zegt dat het goud in het buitenland veilig ligt opgeborgen en hij geen reden ziet om de reserves terug te halen of om onderzoek te laten verrichten. Of de DNB bij zijn standpunt blijft wanneer de goud bubbel klapt is nog maar de vraag. Maar wellicht is het dan te laat om nog in te grijpen en zullen grote verliezen worden geleden.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>