CDA: “Nederland moet goud terughalen”. Blaffende honden bijten niet?

Klaas KnotHeel de wereld was in rep en roer toen twee weken geleden Duitsland aankondigde om veel van het goud wat in het buitenland ligt opgeslagen terug te halen binnen de eigen landsgrenzen. Onder andere Amerika en Zwitserland zouden grote hoeveelheden goud van Duitsland hebben liggen in de kluizen. Men is vooral benieuwd of het goud daadwerkelijk terug gaat komen, aangezien er al behoorlijk lang twijfels worden getrokken bij het feit of de kluizen in Amerika nog wel zijn gevuld met goud.

Na Duitland haast nu ook Nederland zich om te roepen dat we moeten overwegen om goud terug te halen uit het buitenland. Vooral het CDA wil grote hoeveelheden goud weer in de kluizen van de DNB onderbrengen. Maar zal de soep zo heet worden gegeten als dat de CDA hem nu opdient? Klaas Knot heeft immers aangegeven dat het goud beter in het buitenland kan blijven liggen, omdat het er veilig ligt en het ieder moment gebruikt kan worden om grote transacties uit te voeren. Voor het uitvoeren van dit soort transacties is het handig dat overal ter wereld goud aanwezig is, zodat er snel gehandeld kan worden.

Nederland heeft ongeveer 600 ton fysiek goud in het buitenland ondergebracht, wat een geschatte waarde heeft van 24 miljard euro. Hoeveel goud Nederland precies terug zou moeten halen is niet duidelijk, aangezien het CDA op dit moment nog geen bijval krijgt van andere partijen.


Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>